загинали стари професии

15 професии от миналото, които вече не съществуват – Първа част

С напредъка на технологиите, днес има хиляди професии, повечето от които не са съществували преди 100, 50 или дори 10 години. Но с напредване на технологите идва елиминирането на определени работни места, които някога са били считани за необходими по някакъв начин и причина.

1. Човек будилник
Вече няма хора събуждащи ви от дрямката през деня. Наричани „почуквачи“ (което има много по-различно значение днес) те са били използвани, за да събуждат хората на време, обикновено използващи пръчки или камъчета хвърляни по врати или прозорци. В днешно време тове ще се води „нарушаване на обществения ред.“

2. Лектор четец
Скучно ли ви е по време на работа? Какво ще кажете за добре говорещ господин, който ви забавлява като чете на глас? Лекторите са били използвани, за да четат в големи помещения на работници във фабрики. С течение на времето те били заменени с радио уредби, телевизори, компютри. В съвсем модерни времена получаването на навременна информация е възложена на преносимите устройства като лаптопи, таблети и смартфони, както и много други форми на технологиите, които най-вероятно ползвате, за да прочетете настоящата статия в момента.

3. Радар-слушател за вражески самолети
Колко добре е слуха ви? Преди модерните радари, военните използват акустични огледала и слухови устройства като тези, за да открият звука на двигатели от приближаването на самолет. Би било добре да използват лектор за да мине времето по бързо, макар че предполагам би обезсмислило идеята.

4. Ловци на плъхове
Това е точно каквото си мислите – Тези ловци са работили преди въвеждането на капаните и техниките на изтребване. Тази професия е била високо-рискова от ухапвания и инфекции, но те са предпазвали обществеността от това. Докато, разбира се, почват да се ползват добре познатите капани за плъхове или фирма за дератизация по домовете и сградите.

дератизация в миналото

5. Боулинг нареждач
След като топката за боулинг бутне кеглите, служители (обикновено млади момчета), ги нареждат за следващата игра. Те са по-евтини за наемане и изглеждат по-малко страховито излизайки в края на алеята.

6. Човек компютър
Преди измислянето на съвременния компютър, за което огромен принос има българина Джон Атанасов, тяхната роля е изпълнявал човек (обикновено млада жена), които – както се досещате прави изчисления и записки. Не се казва нищо за техните умения с Photoshop.

7. Коминочистач
Да, все още има хора, които могат да дойдат и да ви изчистят комина, тези мъже ще се изкачат горе на покрива и изчистят всички сажди от зимата, за да ви предпазят от пожари. Но професията е на изчезване поради навлизането на опции за механизирано почистване и модерните отоплителни уреди като климатици, конвекторни радиатори и други в дома.