Моята сага при избор на мощен компютър втора употреба

След почти 3 години ползване дойде време да се разделя с моя добър приятел настолния компютър. Казвам го с нотка тъжност, понеже това е машината която ми служеше най-вярно и най-дълго. Целия списък с компоненти може да видите тук http://pcpartpicker.com/list/9kKkXH.

Хардуера съм събирал с доста четене на първо място в любимия форум hardwarebg.com/forum, както и други форуми, участия в дискусии и разбира се моя собствен опит с асемблиране на компютърни конфигурации от доста години насам. Повечето части са втора ръка, но съм ги купувал с мисъл и перспектива да бъдат актуални достатъчно дълго време. Последното е и някаква гаранция, че при последваща продажба няма да са се обезценили прекалено много. Както ще видите дори някои компоненти може да се каже, че успях да продам с печалба.

А причината за продажбата изобщо не се корени във факта, че компютъра е стар или не ми върши работа. Напротив, компютъра е изключително пъргава, тиха и студена. На пръв поглед идеалния работен компютър. Вършеше ми перфектна работа за всички работни задачи свързани с уеб и графичен дизайн, предпечатна подготовка, обработка на огромни графични файлове понякога с размер 5-6 дори 8 GB. Отново казвам, че това не е най-бързия компютър но успях да постигна чудесен баланс между производителност, стабилност и цена. И най-важното е, че ми предоставяше нужната обща производителност за конкретно моите нужди. Естествено за някой специалист, обработващ 4k видео или аниматор, рендиращ големи 3D сцени тази машина сигурно ще бъде крайно недостатъчна. Но за подобен род задачи са нужни работни станции workstation в порядъка на 2-3 хиляди лева. А стойността на моя компютър към днешна дата е по-скоро в порядъка 800-850 лв.

Та значи причините за продажба на компютъра са може би на първо място факта, че настоящата конфигурация съвсем скоро ще бъде неактуална и предполагам цената й ще се срине. Случайно или не донякъде избрах момента да го продам, точно преди навлизане на новите процесори на AMD с кодово название Ryzen. Четейки за тяхната доста сериозна производителност смятам, че всичко на пазара в момента ще поевтинее рязко. Това се отнася, както за новите компоненти, така и за всички части и компютри втора употреба. Моделите Ryzen 7 1800X, 1700X и 1700 удрят по производителност едни от най-мощните и скъпи Intel процесори като i7-6900K, като в замяна процесорите на AMD ще бъдат значително по-евтини. Всичко за новите AMD процесори Ryzen вижте тук. По тази причина много антесуиасти ще продават своите машини, което ще обезцени още повече употребяваната техника. Втората причина е глада за промяна и нещо ново, което дреме у всеки хардуерен фен и се събужда като заспала мечка зимен сън от време на време. Е при мен се събуди точно в края на зимата през лето господне 2017.

И така пуснах компонентите за продажба и насочих поглед към нещо ново и различно. Мечтата ми винаги е да си купя workstation с предпочитаните за работа XEON процесори и ECC RAM памет.

Първия вариант, който ми хвана окото в OLX беше работна станция втора употреба Thinkstation S30 с xeon e5-1620 и 16 GB RAM.

Ето накратко всички параметри на употребявания работен компютър:

Workstation Lenovo thinkstation S30, lga 2011. Продавам компютъра и с видеокарта NVIDIA Quadro FX 4800 (1.5GB, 384bit, ), в този случай цената е 780лв. Разполагам и с видеокарта AMD Firepro v5900 (2GB, GDDR5, 256-bit), с тази видеокарта цената е 850лв.

Захранване: 610W 80+ Gold, поддържа две мощни видеокарти в crossfire режим.

Процесор: intel Xeon e5-1620, 4 физически и 8 логически ядра 3.60/3.80GHz, 10MB cache, дъното поддържа и Intel процесори с 12 физически ядра.

Памет: 16GB (2×8 GB), 1600 MHz DDR3 ECC, има още 6 свободни слота, машината поддържа до 256 GB памет (Максимално 8х32 GB)

Твърд диск: 1 TB Seagate 7200rpm.

Работна станция thinkstation s30

Lenovo thinkstation-s30 втора ръка

Работната станция няма абсолютно никакви забележки. Ползвал съм я за графичен дизайн, така че не е товарена с тежки приложения. Редовно съм и правил профилактика и работи много тихо.

В процеса на уточняване проведохме следната комуникация с продавача:

Привет,
може ли малко повече инфо за този workstation втора употреба.
Какво е дъното и с кой чипсет е, и какви портове има по дъното: SATA2 или SATA3, USB коя версия? Има ли други портове на дъното като eSata, 1394 и т.н.
Може ли цена без твърдия диск?
Поздрави

Отговор
Привет, дъното е със сокет Lga2011 – написано е в описанието на обявата.
Има 8 SATA порта – само един от тях е SATA2. Има 3 сини, които са SATA3, два оранжеви и два червени които не съм сигурен какви са, но утре ще проверя в сайта на производителя. Има два USB 3.0 отпред и два USB 3.0 отзад. Освен тях има още осем USB 2.0 отзад.
700лв. без твърд диск – крайна цена.
Поздрави, Йордан

Да, сокета е ясен, ако може чипсета и дъното. Благодаря предварително.
Също да попитам възможна ли е фактура?

Чипсет Intel C602. Тук може да прочетеш абсолютно всякаква информация за работната станция, която те интересува тук:

ThinkStation S30


Фактура не е възможна – компютъра съм го ползвал лично аз, не е купуван за фирма. Има и оригинален windows 8 pro към него, който аз лично не съм ползвал. За мен е перфектен и неразличим от нов, продавам го понеже не ми трябва толкова солиден workstation за дейността ми.

Благодаря за инфото.
Междувременно може ли да пуснеш няколко теста на конфигурацията:
1. Super Pi – може да го свалиш от всякъде, пусни 1М да не губиш време.
2. QwikMark 0.4 – от този линк http://www.vtaskstudio.com/support.php
И да ми пратиш скрийншоти от двата теста.
Благодаря.

Няма инсталиран Windows в момента на машината и понеже имам излизане довечера утре преди обед ще мога да му пусна двата теста.
Йордан

Намерих време да кача операционна систума и да пусна програмите super PI може би имаше някаква несъвместимост с windows и не знам дали резултата е коректен.
Виж прикачените файлове с хардуерните бенчмаркове

Привет,
само че трябва да натиснеш първия бутон Calculate и да избереш 1М. Тогава бенчмаркът започва.

Вече е ясно, прикачил съм изображение с резултата от super PI.

Здрасти.
И двата резултата са доста странни, аз смятах че твоят настолен компютър ще има поне 30-40% прираст спрямо моята. Ето скрийншотите от добрия стар Intel i5-2500к без овърклок или някакви оптимизации.
Твоя xeon e с малко повече от секунда напред, а гигафлопите са почти еднакви. Даже при мен паметта е по-добре.
Нямам обяснение защо и сега изпаднах в размисъл.
Да не ти липсва някакъв важен драйвер?

Пращам ти и IntelBurnTest, ако може да го пуснеш и него и да сравним. Times to run му дай само веднъж да не чакаш. Прикачам и моя резултат 85 GFlops
Ето моя резултат

Пиша отново,
Да, не са качени драйвърите на самият workstation. Освен това няма ssd, което предполагам е фактор. Не съм сигурен, колко са коректни тестовете и какво очакваш да видиш от тях. Моя компютър с I3 процесор и 8gb памет на 1333mhz изкара 11 секунди на super PI теста. Ще пусна и новият тест по-късно.

Привет,
в случая ssd то не е фактор, понеже и двата теста мерят чистата изчислителна мощност на процесора. А като се замисля драйвери за процесора май няма принципно, но ако искаш все пак инсталирай каквото е нужно и да видим.
Готин ден

Ето го резултата от Intel BurnTest. Ти за какво смяташ да използваш работната станция?

Паметта на работната станция е леко по-бавна от стандартната памет, понеже е ECC. Разликата обаче между стандартен компютър и работна станция е голяма. Аз на този workstation в рамките на година син екран, принудително рестартиране или какъвто и да е проблем свързан с програма не съм имал.

Да. Факт е, че работните станции са несравнимо по-стабилни от десктоп машинките. Моят компютър е средна хубост, но като гледам резултатите на производителност е точно на нивото на твоя. А се надявах да е доста по-мощен с едни 30-40, дори 50%.
Иначе и аз не съм виждал сини екрани, те по-често се дължат на кофти конфигурация или бъгав софтуер.
Ще помисля тези дни какво ще правя и ще ти пиша.
Мерси за отделеното време.

Няма проблем за бенчмарковете и отделеното време. Нормално е да са сходни – и двата са с 4 ядрени процесори, а и честотата не е толкова различна. Все пак това е почти минималната конфигурация на машината. Възможностите за ъпгрейд са огромни, а и процесорите и паметта за него се намират на много добри цени втора ръка. Както прецениш – интерес към компютъра има, но предпочитам да го продам на точен човек и затова отказвам повечето предложения.
Приятно изкарване на почивните дни.

Да, така е но тези резултати до някъде ме обезкуражиха да правя ъпгрейд. Единственото което е плюс, е че на твоята машина може да се сложат доста по-сериозни процесори. Този е в общи линии един от най-слабите зиони.
А при мен дъното подържа само 2 и 3 та генерация Intel процесори. При бъдещ ъпгрейд ще трябва да сменям най-вероятно и дъно и процесор и памет.
Ще го помисля тези дни и ще ти отговоря.
Готин ден и на теб

Здрасти, тормозя те за последно надявам се.
Би ли пуснал един Cinebench? И се надявам твоя зион да отнесе с много моя i5-2500k. Даунлоуд от тук – https://www.maxon.net/en/products/cinebench/

Здравей,
няма проблем ще пусна теста. И все пак за какво ще ползваш работната станция?

Привет.
В момента за графичен и уеб дизайн, SEO, малко писане на код. Настоящата машина ми е повече от идеална. Евентуално през тази година ще се наложи да обработвам видео и не съм сигурен дали ще се справя на ниво…

Прикачил съм ти резултата. Аз се занимавам с графичен дизайн, вкъщи ползваме два компютъра с 1150 сокет, единия с XEON 1240 v3, a другия със I3 на висока честота. Напълно достатъчни са ни за работата, макар че ползваме тежки снимки и редим книги от порядъка на 400 страници, всяка от които със сложно оформление и доста картинки – работим с последните версии на Adobe. Именно затова и продавам тази машина, макар да съм супер доволен от нея. Предполагам компютъра не ти е много необходим, а по-скоро те изкушава изгодната цена 🙂 . За видео обработката видеокартата не е ли по-определяща?
CINEBENCH.jpg

Здравей, само да уведомя че се отказвам от конкретната оферта.
Благодаря за времето за тестове и разяснения
Поздрави и успех с продажбата.

Здравей,
Благодаря ти, че ме уведоми. Работната станция си намери нов собственик – тъкмо я изпратих по еконт.
Поздрави.

Супер, радвам се.
Аз ще взимам това http://www.kvantservice.com/WorkStations_detaili/Artikul_11128_Celsius+M720.html
но без видеото и харда. Дори е с малко по-добър процесор.

Ами хубава машина. Процесора е на много ниска честота и опредeлено ще останеш разочарован. Много ядрените процесори са ок само, ако рендираш. Сглобявал съм много машини за приятели. Едната от тях с два процесора е5-2670 с 16 физически и 32 логически ядра. Страхотна машина, но за дизайн и видео абсолютно неразличима от бърз 4 ядрен процесор. Според мен най-добре се ориентирай към Z420 на HP. Успех.

Да, за това си напълно прав и аз имах подобни подозрения.

Ако ти трябва работна станция за супер натоварване при многонишкови задачи като рендиране тогава виж и потърси втора ръка HP Z620 в конфигурация с Octa Core Xeon и памет поне 32 GB ECC DDR3. Такава машина наскопо видях в Интерсервиз-20. Иначе за твоята дейност оптималния вариант е компютър с 6 ядрен процесор на висока честота – xeon e5-1650/1660 (Това са Thinkstation S30, HP z420, Fujitsu Celsius W720, Dell T3610).

Ако търсиш нещо по евтино можеш да си вземеш някоя класика със сокет 1366 и процесор XEON W3680/3690 или XEON X5670/75/80/90 (Това са Thinkstation S20, HP Z400, Fujitsu Celsius R470, Dell T3500).

Работните станции са на четирите производителя – HP, Lenovo, Fujitsu и Dell. Най-добра е сглобката на HP, на Lenovo и Fujitsu са сходни и пак са много добри, а най-слабо е изпълнението на Dell, особено при по-новите модели, но са ок и те. В България поне не можем да се опрачем от липса на употребявана техника. Има доста фирми като въпросната Интерсервиз-20, които предлагат работни станции и компютри втора ръка, така че имаш огромен избор.
Успех и дано съм ти полезен.

Да, много благодаря!
Успех колега и като взема нещо ще се похваля 🙂
Поздрави

Всъщност току що попаднах на това Lenovo Thinkstation E31 и ми изглежда интересно и изгодно
Единствено мисля да му заменя паметта с ECC и да добавя моята видео карта Quadro2000 + SSD.
Как ти се струва?

Много добре изглежда. Същата обява я бях препоръчал на приятел. Цената е изненадващо ниска – особено с включено ддс. Възможностите за ъпгрейд са малки. Захранването не поддържа мощни видеокарти, но ако си доволен от твоето Quadro 2000, значи това няма значение за теб.
Паметта не е нужно да бързаш да я сменяш – смени я като намериш изгодно модули unbuffered ECC по 8gb плочката.